Kúsok Talianska u nás doma

Väčšina naších článkov sa týka najmä cestovania, o čom v momentálnej situácií nieje vhodné písať a nechceme ani ľudí navádzať k tomu, aby cestovali. Vieme však, že každý z nás má v obľube talianskú kuchyňu rovnako, ako aj krajinu. Čo tak kúsok Talianska doma?

Už nejakú tu dobu som sa chystala vyskúšať upiecť domácu pizzu. Nemala som však čas sa tomu povenovať, ani pohľadať recepty na internete. Dnes som natrafila na jeden super recept od lenivakucharka.sk, kde ma zaujala veľmi jednoducha príprava. Ja som sa rozhodla ho vyskúšať a nafotiť Vám postup. 😊

Budeme potrebovať:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky (ja som použila pre začiatok obyčajnú hladkú múku, môže sa však použiť aj zdravšia verzia a to kombinácia napoly špaldovej a pšeničnej)
  • 1 ČL himalájskej soli ( ja som použila klasickú)
  • 10 g sušeného droždia/ 1/2 čerstvého ( cca. 21g)
  • 1/2 PL trstinového cukru
  • 2 PL olivového oleja
  • 250 ml vlažnej vody ( čítala som, že sa používa aj pivo, aby cesto lepšie vykyslo)

Paradajkový základ

Ten som si trocha pozmenila a použila som len paradajkové pyré, ktoré som dochutila soľou, čierným korením, sušenou bazalkou a granulovaným cesnakom. Pridám Vám sem aj pôvodný recept.

  • 400g paradajkové pyré
  • 400g lúpaných paradajok
  • 1 ČL himalájska soľ
  • čierne korenie, bazalka

Cesnakové okraje

  • 2 PL olivového oleja
  • 2-3 prepasírované strúčky cesnaku (podľa chuti)

Ingrediencie máme nachystané, tak už len sa pustiť do roboty. Do misky dáme vlažnú vodu, droždie a cukor. Premiešame, posypeme trochou múky, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vzísť kvások ( 15-20 minút).

Do druhej misky si nachystáme múku, soľ, olej a kvások. Cesto musíme poriadne premiešať ( moja babka hovorí že aj dobrú pol hodinu, aby sa to všetko prepojilo). Cesto musí byť pružné a nemôže sa lepiť na okraje. V prípade potreby pridáme buď múku alebo vlažnú vodu. Ja som pridávala trocha vlažnej vody.

Vymiesené cesto vložíme do misky, posypeme múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť zhruba 30 minút.

Bochník si rozdelíme na 2-3 časti.

Nakysnuté cesto si položímena pomúčenu dosku a rozdelíme. Bochníky ešte prikryjeme utierkou a necháme postáť 10 minút.

Medzitým si pripravýme paradajkový základ. V mojom prípade sa všetko zmieša. V pôvodom recepte postupujeme rovnako a tým, že sa to musí ešte vymixovať ponorným mixérom.

*Rúru si predhrejeme na 235 stupňov.

Bochníky si položíme na papier na pečenie, vyvaľkáme (poprípade to môžete skúsiť aj v rukách 😀 ), potrieme paradajkovou zmesou a obložíme podľa vlastnej chuti. Nezabudnite potrieť okrajem cesnakom!

Ja som použila: mozzarellu, paradajky, parmezán a posypala oregánom.

Pizzu pečieme na 235° do zlatista. Doba pečenia závisí od hrúbky cesta a od rúry. Ja som ju piekla zhruba 10 minút.

Z mojej skúsenosti Vám odporúčam zahnúť okraje a poprípade vložiť do nich syr. Dobrú chuť/ Buon appetito! 😊

Neviem ako Vy, ale ja si myslím, že tento recept je mega ľahký a pizza navyše chutí super. Môžete využiť všetko čo máte doma a nemusíte navštevovať obchod. Celý recept nájdete tu.

Taliansko je Taliansko a ja sa teším, keď tam budem môcť vycestovať znova. Musíme byť zodpovední a hlavne #ruskoniejehanba ! 😷

V prípade otázok nás neváhaj kontaktovať!

Tím TRIP4VIP!

Daj like alebo follow
error0

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

I'm not a spammer This plugin created by memory cards

sk_SKSlovak
en_GBEnglish sk_SKSlovak